Czytelnia

Agnieszka Lee

tel. 881 400 888
Umów się online

Witamina E

Zaliczana jest do najpopularniejszych witamin o działaniu antyoksydacyjnym.

Suplementacja diety u sportowców zmniejsza reakcję utleniania lipidów oraz proces uszkodzeń tkanki mięśniowej wywołanych treningiem. Wykazuje szczególne właściwości ochronne wobec błon komórkowych, zapobiegając wnikaniu substancji toksycznych do komórek. Jednocześnie odgrywa ważną rolę w procesie hamowania hemolizy krwinek czerwonych. Przy niedoborze witaminy E, w diecie sportowców może dochodzić do zaników włókien mięśniowych i wzrostu tkanki łącznej w mięśniach, zaś zaburzenia w funkcjonowaniu erytrocytów mogą prowadzić do zmniejszenia potencjału tlenowego. W przypadku sportowców wyczynowych podaż tego składnika w diecie powinna wahać się na poziomie 30-50mg na dobę.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Genisteina

To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt ...

czytaj więcej

Jakie preparaty warto stosować?

Najlepsze efekty przynosi stosowanie zestawów antyutleniaczy. Na przykład stosowanie samej witaminy E, może zwiększyć potencjał antyoksydacyjny o 50%, natomiast stosowanie jej w połączeniu z witaminę ...

czytaj więcej